Jeg har alltid vært en flink pike. Det har vært fult fokus på skole og karakterer. Jeg har trent regelmessig i mange år, der fotball og etter hvert styrketrening og gåturer har tatt mye av min tid. Jeg husker da jeg var yngre og nektet å skaffe meg MSN fordi jeg ikke ville bruke tid på datamaskinen. Etter mye overtalelser fra venninner, krøp jeg til korset og skaffet meg MSN. Deretter nettby og så Biip, Habbo, Facebook, Twitter, blogg, Instagram og Snapchat. Tro det eller ei, jeg skulle bli best på datamaskin også. På Nettby fikk du poeng for hver profil du besøkte, når du kommenterte bilder og skrev i dagboka til andre. Jeg skulle bli Borgermester. Punktum.

Jeg vet ikke om jeg egentlig har higet etter å bli best, men det å ha kontroll har vært et mer passende perspektiv. Kontroll er noe jeg alltid higer etter, i enhver sammenheng. Men tenk det, livet skjer. Det er ikke alltid at man har kontroll på det som skjer i livet sitt. Noen ganger står skjebnen ved roret og velger å sende deg ned elvekanalen, selv om båten din egentlig burde tettet noen hull i bunnen og stått på land en periode. Du har null kontroll. Og sånn er livet. Vi har ikke alltid kontroll over ting som skjer. Som jeg skrev om i mitt forrige innlegg også, livet skjer og skjebnen (eller hva du tror på) er med på å påvirke alt i livet ditt.

Når jeg ikke har kontroll opplever jeg at jeg mister en trygghet. Fordi det å hele tiden vite hvor mange poeng du har på Nettby, eller snapstreaken din, poengsummen på Snapchat eller hvor mange følgere du har på Instagram er en trygghet. Ingenting vil bli en overraskelse. For mange må dette høres utrolig kjedelig og slitsomt ut. For mange høres det ut som verdens minst spontane liv. Men personlig kunne jeg ikke vært spontan om jeg ikke hadde opplevd en viss kontroll på andre områder i livet. Så, i perioder der livet velger å styre båten min ned elvekanalen, der jeg har null kontroll over hva som venter meg, er det desto viktigere for meg at jeg har kontroll. Over hva som helst. Og andre til nekter jeg å forholde meg til.

Kontroll er til en viss grad sunt, men man skal takle de gangene livet tar over styringen på båten. Fordi de gangene kommer, og de må takles på lik linje med alt annet i livet. Selv om det noen ganger er fristende å legge seg ned. Ligge helt flatt på bakken og vente på at verden skal innta balanse igjen. Livet er faktisk for kort til å ligge på ryggen og vente på at stormen skal passere. «What doesn’t kill you, makes you stronger» heter det. Og det er ganske sant. De gangene jeg har stått i stormen, kjent regndråpene piske mot huden og vinden ta tak i hele kroppen min, så har jeg overlevd. Jeg er her fortsatt og jeg har lært noe. Mest om meg selv. Jeg lærer hvor sterk jeg kan være, som et furet, værbitt tre står jeg gjennom stormen. Har ikke mistet en eneste gren, kun et par blader. Og de vokser ut igjen.

Uansett om livet sender deg nedover en ukjent elvekanal eller om han kaster sitroner mot deg, så skal du komme deg gjennom det. Det er lov å gråte, det er lov å bli sint, det er lov å ville legge seg ned og slippe livbøyen. Det er lov å ikke ville forholde seg til det, det er lov å leve i fornektelse. Alt er lov. Og det er greit. Men jeg skal komme gjennom det. Og det skal du også. Kanskje jeg er ute i båten min med ukjent terreng foran meg, mens du går på stien min med ukjente trær som ligger strødd over vegen og oppoverbakker som føles milelange. Ingen går den samme vegen, ingen møter de samme hindrene, men alle skal vi klare det. Komme oss gjennom det, sterkere, bedre, tryggere. Så neste gang du føler du mister kontrollen, slipp alle følelsene løs, snakk med noen om du trenger det, finn en ny hobby. Hva enn du må gjøre for å komme deg gjennom dette her. Og om noen rekker ut en hånd, ta den. Grip den og ikke slipp den. Du vet aldri når du glipper livbøyen og trenger en trygg hånd som kan dra deg opp igjen. Neste gang er det kanskje du som er den hjelpende hånden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s