Forrige måned var rosa måned. Det var fokus på brystkreft, samt #sjekkdeg –kampanjen. Nå er vi inne i November også kjent som Movember de siste årene, denne måneden er blå. Og fokuset er blant annet prostatakreft. Budskapet de siste to månedene er forholdsvis like. Pell deg til legen din og sjekk deg! Vi vet at kreft ikke er noe å tulle med. Likevel utsetter folk legevisitten. Altså, vil folk dø? Vil folk vente med å oppdage kreften til det er spredning hit og dit? Skal vi vente til det ikke er liv å redde? Hvorfor er det så skummelt å sjekke seg?

Et familiemedlem i min egen familie er i dårlig form for tiden. Vedkommende har ikke kreft, men sliter med helsa på andre måter. Vi prøvde å motivere henne for å dra til legen for å ta blodprøver, noe hun skulle gjort hver andre uke om hun hadde fulgt legens råd. Hun ville ikke ta blodprøver. For tenk om det var noe galt. Ja, tenk om det var noe galt. Da finner du det i hvert fall ut og kan gjøre noe med det! Vi skrev ned flere ting hun burde ta opp med sin fastlege. Og hun sa «Stakkars lege, dette var mye». Det er jobben hans. Fastlegen er til for å hjelpe med fysisk, psykisk, mental og somatisk helse. Han får betalt for at du kommer med smørbrødlista di. Dra nå for all del til legen. Og la han avgjøre om det er relevante saker du tar opp!

Mange av mine venninner har enda ikke tatt celleprøve. Og helt ærlig. Det gjør meg forbanna. Det er flaut å tenke på at i 2017, med all den informasjonen vi har i dag, dropper folk å #sjekkeseg. Jeg har prøvd å tenke objektivt på det. Fordi jeg ville prøve å forstå hvorfor jenter i sin beste alder velger å ikke ta forhåndsregler. Hvorfor jenter i sin beste alder velger å lukke øyene og ikke benytte seg av helse-Norge sitt tilbud. Superenkel forskning (gjort av undertegnende) viser at de fleste jenter på min alder ikke tar celleprøve fordi de synes det er kleint å dra til gynekologen. Igjen da folkens, det er jobben deres. En gynekolog har sett tusenvis av dåser. Hvorfor skal akkurat din skille seg ut? Jeg pleier å spørre venninnene mine om de synes det er kleint å dra til tannlegen. De fleste ser dumt på meg. For meg er det rein logikk. Tannlegen sjekker tennene dine. Gynekologen sjekker fiffi.

Celleprøven kan også tas hos fastlege, men ifølge flere kilder vil man ikke kunne se fastlegen inn i øynene igjen om vedkommende har sett tissen din. Jeg fikk denne informasjonen etter jeg tok celleprøve hos min fastlege, og jeg må innrømme at jeg har sett han i øyene i ettertid. Det gikk helt fint. Vet du hvorfor det? Det er jobben hans. Og han er profesjonell. Og om det hadde blitt kleint, hadde det vært fordi jeg hadde kleina til situasjonen, ikke han.

Jeg synes dette er et samfunnsproblem. Det er et samfunnsproblem som egentlig er veldig lett å løse. Ikke vær så prippen. Dra deg til fastlegen eller gynekologen. Ta den hersens celleprøven først som sist. Forebyggende arbeid mine damer og herrer. La oss være føre var. La oss slippe å miste flere i kreft enn vi må.

Gå foran som et godt eksempel og sjekk deg. Ta celleprøver, dra til legen din og ta helsa på alvor. Vi har bare èn kropp og den skal vare hele livet. Det er kanskje best å ta litt vare på den?

2 thoughts on “Har du fått undersøkt dåsa i det siste?

  1. Godt skrevet malin. Fiffi faktisk 😊 alle bør skjekke seg. Kleint eller ei. Får man kreft og drøyer for lenge, vil sjansen for å overleve dale drastisk. Så det er vel bedre med en klein situasjon en gang i blant, enn 6 fot under ?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s